Skip to content

II. Ergotlon Bajnokság 2012

2012. január 22.

XXI. Tisza Triatlon 2012

Triatlon Klubcsapat OB
Gyermek, Serdülő, Ifi Ranglista,
Sprint Távú Kiemelt Amatőr Kupa,
Elit Triatlon Tour

Jabil 3 Próba 2012

1. próba - kerékpár
2. próba - úszás
3. próba - Jabil 1/3 Maraton futóverseny

Triatlon Nagyhét 2012

2012. július 7-15.
Benõcs Zoli  

benocs_zoli.jpgHa volna két életem…

A négyszeres középtávú országos triatlon bajnok, Benõcs Zoltán október 1-jétõl elszegõdött tûzoltónak, ám a sporttal nem hagyott fel.
-Néhány hónap hezitálás után rá kellett jönnöm, hogy a profi elit színvonalához képest sokkal többet akkor sem tudnék kihozni magamból az idei  hosszú távú Európa-bajnokságon elért 9. helyezésnél, ha továbbra is csak  és kizárólag a triatlonra koncentrálnék – fogalmazott Benõcs Zoltán, a TVK-Mali Triatlon Klub sportolója.

-Úgy döntöttem, hogy 25 évesen el kell kezdenem megalapozni civil életemet, mely saját egzisztenciám megteremtésével jár együtt. Ezért határoztam úgy, hogy testvérem, a már rutinos rókának számító Viktor után én is tûzoltónak állok. Véleményem szerint ennek a folyamatos szakmai fejlõdést biztosító hivatásnak a gyakorlóit még ma is megbecsüli a társadalom. Bízom benne, hogy én is megtalálom a számításomat ebben a környezetben. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindez egyszemélyi, saját elhatározásom volt, melyben senki sem befolyásolt! Ami a sportolást illeti, szó sincs arról, hogy szögre akasztanám a triatlonos felszerelést, melynek munkahelyemen is nagyon örültek, sõt, erre biztattak! – folytatta a kiváló sportoló. - Miután átestem az elsõ kiképzéssorozaton, jövõ év elejétõl én is vonuló tûzoltó állományba kerülök, melynek tagjai 24-48 órás szolgálatot teljesítenek. Ebbõl adódóan átalakul az életem, más életritmust kell megszoknom, de a mostani pihenõs, átmeneti idõszak után, november elejétõl folytatni tudom az edzéseket, melyben klubtársamra, Alun Woodwardra továbbra is számíthatok. Dr. Márkus Gábor klubelnökkel átbeszéltük a dolgokat. A klub létesítményei ezután is a rendelkezésemre állnak, Fodor Ágnes pedig a jövõben is segíti úszófelkészülésemet. Természetesen nem versenyzek majd annyit, mint eddig. Úgy számolom, hogy évente maximum 4-5 erõpróbára, köztük a középtávú országos bajnokságra és a klubcsapat ob-ra tudok megfelelõen felkészülni. Ezeken a „fellépéseken” azonban nagyon odateszem majd magam! Támogatóimmal, köztük a Bianchi, a Brooks képviselõivel megmaradt a korábbi nagyon jó viszony. Megnyugtató, hogy rájuk is számíthatok a következõ idõszakban.
Benõcs Zoltán váltásáról természetesen megkérdeztük a TVK-Mali TK vezetõedzõjét, Lehmann Tibort is, aki a következõképen fogalmazta meg véleményét:
-Zoli tavaly év végétõl 2009 elejéig megpróbálkozott egy ausztráliai felkészüléssel, melyhez lehetõségeinkhez mérten mi is segítséget nyújtottunk. Versenyzõnk utólag úgy értékelt, hogy ez a kísérlet sajnos nem jött be. Kikerült az itteni rendszerbõl, melyben 10 éven át dolgozott és néhány hónapig egy teljesen új metódus szerint végezte  tréningjeit. Véleményem szerint túlságosan rövid idõ állt rendelkezésére ehhez a speciális akklimatizálódáshoz. Ezek alapján törvényszerû, hogy némiképp megtorpant. Nem úgy fejlõdött, ahogy szerette volna, akadt néhány nagyon várt, de balszerencsésen végzõdött versenye, mely összességében rányomta a bélyegét idei szezonjára, ami bizony alaposan megviselte õt. Ausztráliából hazatérve nem talált vissza az itthon gyakorolt rendszerbe. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem látta biztosítottnak a triatlonban való egzisztenciát. Én évekkel ezelõtt mondtam neki, hogy hamarosan világszínvonalú eredményre lehet képes, szerintem 1-2 év múlva érhetett volna oda a közvetlen élmezõnybe. Õ azonban most egy másik utat választott. Nem gördítünk akadályokat elé, továbbra is segítjük õt, amiben csak tudjuk. A nagyon sok munka eredményeként egy-két évig még szinten lehet tartani jelenlegi állóképességét, gyorsaságát, utána azonban hanyatlásra kell számítani. Remélve, hogy ez nem, vagy késõbb következik be, maximálisan számítunk rá a klubcsapat országos bajnokságokon is, hiszen elsõsorban kerékpáros tudása elvitathatatlanul sokat számíthat a mieinknek. Szorítunk neki, hogy sikerüljön megtalálnia helyét a civil életben is!

1 %  a triatlon sportért

Adószám: 18429309-1-05

Ifjú Márkus Gábor Alapítvány
a magyar triatlonsportért

Follow tvkmalitriatlon on Twitter