Skip to content

II. Ergotlon Bajnokság 2012

2012. január 22.

XXI. Tisza Triatlon 2012

Triatlon Klubcsapat OB
Gyermek, Serdülő, Ifi Ranglista,
Sprint Távú Kiemelt Amatőr Kupa,
Elit Triatlon Tour

Jabil 3 Próba 2012

1. próba - kerékpár
2. próba - úszás
3. próba - Jabil 1/3 Maraton futóverseny

Triatlon Nagyhét 2012

2012. július 7-15.
Kitüntetés  

drmarkusgabor2-.jpg

Dr. Márkus Gábor ,,Ezüst Érdemkeresztje”

A "Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt" kitüntetésben részesült dr. Márkus Gábor, a TVK-Mali Triatlon Klub elnöke, egyben a Magyar Triatlon Szövetség alelnöke.

A tiszaújvárosi sportvezetõnek a triatlon sportág magyarországi meghonosításában kifejtett kiemelkedõ sportszervezõi tevékenységéért, Tiszaújvárosban tizenkét éven keresztül a Triatlon Világkupa megrendezésében kifejtett kimagasló munkavégzéséért, a város hírnevének öregbítésében szerzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként, augusztus 20-a tiszteletére ítélték oda a díjat. Mivel dr. Márkus Gábor a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) referenseként a pekingi olimpián volt, így a díjátadás idõpontjában nem lehetett ott a Parlamentben, ezért õ október 23-án, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban megrendezett ünnepségen vehette át a kitüntetést. Dr. Sólyom László köztársasági elnök megbízásából dr. Gyenesi István, a tárca sportért is felelõs vezetõje adta át a magas rangú elismerést a civilben fogorvosként tevékenykedõ sportembernek.

A Bolyain kezdõdött

- Ahogy nõttek fiaink - Gábor, Gergõ és Balázs - a család érdeklõdési köre egyre inkább a sport felé terelõdött, annál is inkább, mert feleségemmel, Judittal együtt ezt fontos nevelési kritériumnak tartottuk- emlékezett vissza dr. Márkus Gábor. - Csodálatos érzés volt, amikor a család együtt sportolt a hazánkban akkoriban divatba jövõ utcai futóversenyeken és így keveredtünk el 1990-ben Miskolcra is, a Bolyai Triatlonra, mely nagy hatást gyakorolt ránk. 1992-ig saját finanszírozásban jártuk a versenyeket, majd megalakítottuk egyesületünket és májusban megrendeztük elsõ versenyünket, az I. Tisza Triatlont. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ekkor indult el igazából hódító útjára a tiszaújvárosi triatlon, hiszen a következõ két évben országos viadalt, ranglista versenyt, majd 1994-ben már bajnokságot is rendezhettünk. Már akkor kezdett kibontakozni egy önkéntesekbõl verbuválódott rendezõi csapat, akik azóta is biztosítékai sikereinknek.

Mérföldkövek

Egyre tudatosabb munka folyt a klubban, melynek eredményeként egyre több sikert értünk el, miközben - elsõként a mieink közül - Gábor fiam 1993-ban tagja lett a junior válogatottnak. Egy évvel késõbb igazolt hozzánk Lehmann Tibor, ami szintén óriási lökést adott fejlõdésünknek. 1996-ban eljutottam egy japán világkupa-futamra, Gamagori-ba, ahol úgy éreztem, hogy nálunk is meg lehetne csinálni egy hasonló erõpróbát. A TVK akkori vezérigazgatója, Várhegyi Miklós nagyon szimpatizált azzal, hogy a nulláról elindulva, építkezve ilyen komoly terveket szövögetünk. Egy 1996. októberi estén, hazafelé tartva egy baráti összejövetelrõl, elhaladtam Koscsó Lajos alpolgármester háza elõtt. Gondoltam egy merészet, becsengettem hozzá és elõadtam világkupás tervemet. Jelenlegi polgármesterünk is megérezte, hogy egy triatlon világkupa a városnak, a sportágnak egyaránt sokat jelenthet, így hát belevágtunk. 1997. augusztus 10-én - a 10 évvel ezelõtt vétlen közlekedési balesetben elveszített Gábor fiam hathatós közremûködésével - elindult világkupás sorozatunk. Legnagyobb fájdalmunk így kapcsolódik össze legnagyobb sikerünkkel. Az évek során legszebb álmainkat is felülmúltuk. Évrõl évre a város nagy eseménye a TVK Triatlon Nagyhét és a világkupa, melyet az itteniek nagyon megszerettek. Az óriási megtiszteltetést jelentõ ,,Ezüst érdemkereszt" is kötelez a folytatásra. Remélhetõen a gazdasági világválság nem ,,söpri el" a lehetõségét annak, hogy tovább folytassuk "menetelésünket"!

Jogos büszkeség

Az elsõ tiszaújvárosi világkupával párhuzamosan Gergõ fiam elindította saját karrierjét is. Sydney-ben versenybíróként, míg Athénban és Pekingben a triatlon versenyek elsõ számú vezetõjeként öregbítette hazánk, megyénk és Tiszaújváros hírnevét. Elfogultság nélkül, büszkeséggel mondhatom, hogy õ mára nagyon komoly szaktekintéllyé nõtte ki magát, hiszen tagja az ITU legfelsõ vezetésének is. Úgy érzem, hogy az 1990-es évek elején kibontott ,,zászlónkat" magasra tartva, szilárdan viszi azt tovább. Ahogy az enyémet, úgy az õ életét is meghatározza a triatlon sport segítése.

Szûcs István

1 %  a triatlon sportért

Adószám: 18429309-1-05

Ifjú Márkus Gábor Alapítvány
a magyar triatlonsportért

Follow tvkmalitriatlon on Twitter